Preview

Angst

Als we over angst praten dan weet iedereen denk ik wel wat we met angst bedoelen. Iedereen is wel eens angstig geweest. Zeker in deze tijd met het hele gebeuren rondom het coronavirus. Maar wat is angst nou precies? Waar komt dit vandaan? Hoe ga ik om met angst? Kan ik mijn angst de baas zijn of is deze angst mij de baas?

Reële angst
Terug naar de basis. Angst is in de basis iets goeds. Het is een emotie die ons waarschuwt voor een mogelijke bedreiging van gevaar of voor pijn. Als we hier nog dieper in duiken dan kunnen we angst omschrijven als een overlevingsmechanisme. Met uiteraard klem bovenaan op nummer 1 onze angst om dood te gaan (althans voor de meeste mensen dan die geloven in zoiets als doodgaan).
Kortom, als mens zijnde willen we koste wat het kost overleven hier op aarde. Om dit te kunnen doen hebben we allemaal een overlevingsmechanisme in ons genaamd angst, die ons waarschuwt voor gevaar of voor pijn. Deze angst is dus reëel (“direct”).

Irreële angst
Angst ontstaat door een waarneming van ons lichaam die in onze hersenen vertaald wordt naar gedachten over een bepaalde situatie. De waarneming op zich is neutraal, en kan dus verder ook geen “kwaad”, maar het is deze vertaling in onze hersenen, naar gedachten, die bij iedereen een reactie of gedrag veroorzaakt. We noemen deze gedachten ook wel piekergedachten.
En juist dit proces, van vertaling naar piekergedachten, veroorzaakt voor de meeste mensen een “probleem”. De angst zit hem niet in de situatie die ons overleven hier op aarde in gevaar brengt (bv iemand zet een pistool op je voorhoofd), maar de angst wordt veroorzaakt door onze piekergedachten (bv als ik nu voor mezelf opkom en mijn grens aangeef dan vindt hij me misschien niet meer leuk en gaat dit ten koste van mijn relatie). Wanneer je deze angst ervaart spreken we van irreële angst (“indirect”).

Note:
Elke angst, reëel of irreëel (direct of indirect), dient ergens voor, of heeft je ergens voor gediend, of brengt je iets, of heeft je iets gebracht, in het verleden. Ik wil voor nu niet direct al de diepte in duiken. Daarom is bovenstaande informatie wel voldoende voor dit moment.

Ontkrachten piekergedachten
Alles in dit leven draait om bewustwording. Elke verandering in ons leven begint eenvoudigweg met bewustwording. Zie mijn blog: “wat is bewustwording”.
Door jezelf bewust te worden van je piekergedachten, en dus van je (irreële) angst, kun je bewust deze piekergedachten gaan ontkrachten, waardoor je dus in feite je angst(klachten) kan verminderen. Wanneer je dit maar vaak genoeg doet, kan het zelfs zo zijn dat je helemaal van deze angst(klachten) afkomt. 

Hoe doe je dit dan?

  • Allereerst, wees je bewust van je angst.
    Angst is, zoals hierboven beschreven, een emotie en alle emoties zijn uitingen van je gevoel. Kortom, je moet je eerst bewust worden van je angstgevoel. Spiek nog even op mijn blog (“luisteren naar je gevoel”) hoe je dit ook alweer deed.
  • Wanneer je je bewust bent geworden dat je ergens angstig voor bent, ga je op zoek naar de piekergedachte(n) die dit gevoel van angst veroorzaken. Ik heb het dus nu over de eerder besproken irreële angst.
  • Als je je piekergedachte(n) hebt gevonden, ontkracht je deze. Benoem ze of schrijf ze op. Benoem of schrijf ook waarom deze gedachten niet kloppen. Bv is dit nu wel waar wat ik denk? Wie zegt dat? Denkt de ander dat écht? Is het nu waarheid wat de Nederlandse kranten schrijven over het Coronavirus? Kloppen de getallen van de aantallen mensen die aan het Coronavirus zijn overleden wel? Hoe weet ik dat?
    Met andere woorden, wat voor bewijs heb je dat jouw piekergedachte(n) juist is / zijn?
  • Tot slot. Blijf dit proces van ontkrachten net zo lang doen totdat je zelf weer de regie over je leven (terug)hebt, en je angst je niet meer zo erg beïnvloedt als voorheen.

Coronavirus
Deze tijd is voor een ieder van ons denk ik wel een vrij heftige tijd. En een ieder van ons gaat hier op zijn/haar eigen manier mee om.
Mijn advies is om hier op een bewuste manier mee om te gaan en op zoek te gaan naar je piekergedachten. Hierboven heb ik je stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt doen.
Het doel hiervan is de regie over je eigen leven weer terug te krijgen. Om keuzes te maken vanuit je gevoel. Keuzes maken die goed voelen voor je. Niet om keuzes te maken die gebaseerd zijn op (irreële) angst. Daarbij voelt (irreële) angst beklemmend en niet prettig. En dit kunnen we in deze tijd gewoon niet gebruiken.

LET OP
ZUIVER & PUUR kan geen garanties geven in welke vorm dan ook. Noch kan ZUIVER & PUUR verantwoordelijk gehouden voor wat dan ook. Als mens ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen leven waarin je je eigen keuzes maakt.
ZUIVER & PUUR kan je helpen, ondersteunen, coachen, adviezen geven, etc, maar je bent en blijft als mens zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen. Raadpleeg bij gezondheidsklachten ook altijd een arts.

CONTACT

ZUIVER & PUUR
Praktijk voor bewustwording en persoonlijke ontwikkeling via ET-Healing

Vincent van Noord
Doctor Kuyperstraat 12
2982 XD Ridderkerk
Tel: +31(0)6 178 479 24
E-mail: vincent@zuiverenpuurcoaching.nl

KvK: 76859010
btw: NL003141491B20

STEL EEN VRAAG
OF MAAK EEN AFSPRAAK!
Versturen